HOME

Ozelenjeni krovovi - 1.dio
Oaze života


Zeleni – živi krovovi nisu novost.


Nekad (a ponegdje i danas)kad je čovjek gradio s materijalima iz bližeg okoliša nerijetko se krov pokrivao organskim tvarima. Poznate su nam brojne kuće i gospodarski objekti prekriveni slamom, drvenim proizvodima, kamenim pločama, a nerijetko su se krovovi pokrivali i humusnim materijalom. Ono čega je bilo pri ruci ...praktičnost prije svega.


Zemljani pokrivač štiti krov od požara, te svih štetnih posljedica istog. Organski pokrivač sa svom svojom florom i faunom ima prirodnu sposobnost ublažavanja ekstremnih vremenskih uvjeta uobičajenih u gradskim gustim i urbaniziranim krajolicima. O problematici ozonskog omotača da i ne govorimo!

Ozelenjeni omotači zadržavaju dio vode za protjecanje, vraćaju dio oborinske vode natrag u atmosferu što rasterećuje kanalizacijsku mrežu grada, pročišćuju oborinske vode i vraća čišću vodu natrag u okolno porečje, mikroklimatski reguliraju vlažnost zraka, a kroz to smanjuju esktremne temperature na površini građevina.
Zvučna izolacija je bolja i do 40dB, ovisno o debljini slojeva. Ozelenjeni krovovi, funkcionirajući kao živi sustav sa svojim prirodnim stanarima pretvaraju onaj negativni prostor unutar grada u oaze života i vraćaju dio duga prirodi. U svijetu gdje je galopirajuća urbanizacija i globalna i lokalna tendencija, nije zanemariv podatak da je u sadašnjem trenutku čak trećina površina europskih gradova u potpunosti bez vegetacije.

Ako vam se čini da je to samo globalni trend nekih svjetskih megagradova, prošetajte do nekog mjesnog vidikovca i uvjerite se u suprotno. Ili prošetajte periferijom. 1 m2 „krovnih livada“ ima oko 100 m2 asimilacijske „dišuće“ površine vlati ! Ekonomski aspekt naravno nije zanemariv.
Vegetacija štiti krov od ultraljubičastog zračenja i produžava životni vijek krovu građevine. Smanjujući temperaturne oscilacija na površini krova, ozelenjeni krov smanjuje troškove grijanja i hlađenja.e

UIako početno 2-3 puta skuplji od konvecinalnog rješenja krova, ozelenjeni krov je dugoročno isplativ zbog uštede energije,a doprinos okolini je nemjerljiv. Krovovi mogu postati novi vrtovi tamo gdje prostora više nema, novi prostori za uživanje u prirodi (i pogledu) opuštanje od ubrzanog gradskog života.
Konstrukcije ozelenjenih krovova imaju 2 osnovna dijela: građevinski i hortikulturni. Građevinski dio obuhvaća:
- nosivu konstrukciju ( u pravilu su to masivne armirano betonske ploče)
- parnu branu sa potrebnim detaljima za otpust parnog tlaka
- toplinsku izolaciju
- zaštitu toplinske izolacije
- hidroizolaciju

Hortikulturni dio obuhvaća:
- zaštitni sloj protiv prodiranja korijenja u izolaciju
- vlagoizolacijski ili vodosabbirni sloj
- drenažni sloj koji razdvaja raslinje od podloge
- filterski sloj (najčešće nevezani tekstil ili pomilerna vlakna) koji spriječava zamuljivanje drenažnog sloja sitnim česticama humusa
- raslinjski sloj – humus ili posebni supstrati koji su baza zelenog pokrova
Svaki od elemenata ozelenjenih krovova ima strogo određenu funkciju i svi su međusobno zavisni kao cjelina. O tome čitajte u drugom dijelu naše priče o ozelenjenim krovovima ...napisao
Višeslav Franić, dipl.ing.arhitekture
Radionica arhitekture Franić d.o.o. Zagreb

Zeleni krov 2 dio
Arhiva članaka