<
HOME

Kako "sakriti" radijatoreČesto vidimo stare radijatore skrivene iza ukrasnih drvenih, metalnih i sličnih rešetaka koje su vlasnici, svjesni njihovog ne baš lijepog izgleda, pokušali "sakriti". Vlasnik je tada svjestan da će smanjiti toplinsku snagu radijatora, ali takve ih ružne više ne može gledati, a nije mu zgodno sada (možda i usred sezone grijanja) ići u rekonstrukciju sistema grijanja. Mora li se stvarno smanjiti snaga radijatora? Odgovor je: Ne mora!


Radijatori su dobili svoje ime zato što dio topline predaju u prostoriju zračenjem (radijacijom) topline. Ovo nema veze s nuklearnim katastrofama i njihovim ionizirajućim zračenjem da ne bi bilo zabune.


Da bi se uspješno na prostoriju predao i taj dio topline koji inače radijatori odaju zračenjem, mora se nekako poboljšati onaj dio topline koji se predaje zraku konvekcijom, budući da će postavljanjem maske ispred radijatora, zračenje biti umanjeno ili čak ukinuto. Konvekcija kod radijatora je prelaz topline zbog strujanja zraka uz radijator, te se na taj način zrak grije uz stjenke i odlazi od radijatora gore, a odozdo dolazi novi zrak s poda. Postoje i druga vrsta grijačeg tijela koja se zove konvektor koja u biti za zagrijavanje koristi samo konvekciju i to prirodnu ili umjetnu konvekciju tako da se grijaćem tijelu doda ventilator. Tipičan primjer je električni kalorifer (obična grijalica puhalica).


Mi kad sakrivamo radijator, trebali bi pokušati od radijatora zapravo napraviti konvektor s prirodnim strujanjem zraka tako da poboljšamo to strujanje. Ljudi su otkrili davno način na koji se to može ostvariti, mada se koristi za druge namjene. Ta naprava se zove dimnjak! Potrebno je masku za radijator oblikovati tako da se stvori efekt dimnjaka uz radijator.


slika 1 A - konvektor, B - radijatorDakle nikakve "filozofije" o postavljanju rešetke ispred radijatora da bi radijator mogao "disati" ili "ipak malo zračiti" ne dolaze u obzir jer takve rupičaste pregrade definitivno samo smanjuju efikasnost radijatora (nema rupičastog dimnjaka). Kao što dimnjak "povlači" topli zrak iz peći, tako će i naša dobro oblikovana pregrada bolje "povlačiti" zrak uz radijator.

Potrebno je postaviti punu ploču ispred radijatora na udaljenosti 2-3cm od radijatora odnosno kao što je i radijator udaljen od zida, te ostaviti dolje usisni a gore izlazni otvor za zrak.

Kao što iz slike 2 vidimo, pravilnim postavljanjem radijatorske maske, može se čak i povećati efikasnost radijatora.

Za detaljnije opise vrsta radijatora i sl. možete vidjeti knjigu Marijan Šivak: "Centralno grijanje, ventilacija, klimatizacija" na temelju koje je i napisan ovaj članak


slika 2 Mjere za izradu otvora:
B=0,8A
C=1,5A
D=Anapisao
Neven Jagodar, dipl.ing.strojarstva
Ured ovlaštenog inženjera strojarstva,Zagreb

Arhiva članaka